Jak dieta wpływa na choroby serca?

zdrowe jedzenieDieta jest bardzo ważnym elementem w życiu człowieka. Prawidłowa pomaga walczyć z chorobami, wzmacnia organizm, daje energię. Niewłaściwie zbilansowana może doprowadzać do różnego typu schorzeń, niedoboru mikro i makroelementów, nadwagi lub niedowagi. Z tego powodu należy zwracać ogromną uwagę na to, co znajduje się w codziennym menu. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób zmagających się z chorobami.

Jakie składniki wpływają pozytywnie na serce?

Aby cieszyć się zdrowym sercem, każdego dnia należy jeść posiłki dostarczające wszystkich niezbędnych składników. Bardzo ważne w zdrowej diecie są wielonasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3. Znajdują się one w tłustych morskich rybach, takich jak łosoś, śledź, czy tuńczyk, a także w oleju rzepakowym, lnianym czy oliwie z oliwek. Mają one wpływ na redukcję złego cholesterolu i stymulację wzrostu dobrego cholesterolu.

Poza tym kluczowe w zdrowej diecie są owoce i warzywa. Szczególnie korzystne są zielone warzywa, które zawierają sterole i stanole roślinne obniżające przyswajanie złego cholesterolu.

Ważne jest również spożywanie produktów pełnoziarnistych, takich jak brązowy ryż i kasze, a także nabiału w formie twarożku, mleka i niepełnotłustych jogurtów.

Odpowiednia dieta może skutecznie wspierać leczenie chorób serca. Jest ona uzupełnieniem leczenia w gabinecie kardiologicznym.

Czego należy unikać, aby cieszyć się zdrowym sercem?

W komponowaniu diety ważne jest również unikanie szkodliwych produktów. Są wśród nich artykuły zawierające dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, powodujących wysoki poziom cholesterolu. Z tego powodu należy unikać produktów takich jak masło, boczek czy żółty ser. Warto również unikać słodyczy zawierających duże ilości oleju palmowego.

Wybierając mięso, należy decydować się na jego chude gatunki. Najlepiej zrezygnować ze spożywania wieprzowiny, baraniny, kaczki i gęsiny, zastępując je kurczakiem, indykiem i chudymi częściami wołowiny.

Dla serca niebezpieczne jest również spożywanie dużej ilości soli, ponieważ zwiększa ona szansę na wystąpienie nadciśnienia tętniczego.